27 Ekim 2009 Salı

Fenerbahçe Maçı Biletleri Pahalı mı?

Gönderen serdar




Aslında "Fenerbahçe Maçı Biletleri Pahalı mı?" sorusuna cevap verebilmek için daha bir geniş açıdan düşünmek gerekli. Öncelikle diğer soruları da soralım...

- Ertuğrul Sağlam' ın Teknik direktör olduğu zamanlarda biletlerin 1 TL' ye kadar inmesi doğru muydu?

- Stadın açılış maçındaki fiyatların açıklandıktan sonra 10 TL' ye indirilmesi doğru muydu?

- Kayserispor Maçlarında 10.000 taraftar stada gelmezken Galatasaray - Ankaragücü maçında biletlerin tamamının satılmış olması hoşunuza gitti mi?

Fenerbahçe Maçı ile ilgili benim beklentim normal maçtaki fiyatların iki katı olmasıydı. 20 TL ve 40 TL. Bilet fiyatları 20-40 TL olarak açıklansa stadın tamamının dolacağına emindim. Benin tercihim genelde Doğu Alt Tribündür ve bu tercihimin bu maçtaki fiyatı 80 TL. 50 TL' yi daha normal karşılardım.


Şimdi sorulara dönelim...

Bir kere Kayserispor' un haftasonu oynadığı Süper Lig Maçının biletlerinin daha önce 1 TL' satılmış olması büyük bir hatadır. Bu gerçek. Bu hatayı yapanlar da hatayı kabul etmekte zaten. 3 yıl önce sonlanan bu uygulamanın hala akıllarda yer etmesi ve "acaba tekrar aynı fiyatlara dönermiyiz" şüphesi bile bize hala zarar vermekte...

Başka bir hata da Özhaseki' nin Fenerbahçe Maçındaki bilet fiyatlarını aşağı çekmesidir. Bu siyasi karar Kayserispor' a çok büyük zarar vermiştir. O maç o fiyatlarla kesinlikle dolacaktı. Yine maç günü bilet bulamayacaktık ancak 10 TL' ye satılan biletler 2 saat içince tükendi ve taraftar karaborsa arayışına girdi. Kayserispor' un bu sezon için yaptığı tüm planlar da siyasi bir karar sonrası suya düştü ve bu kararın uygulanması da bu seneye kaldı.

Gelelim son sorumuza: Kayserispor kendi sahasındaki Ankaragücü maçında o güzel oyuna ve skora rağmen 10.000 taraftarı bulamadı ancak Galatasaray - Ankaragücü maçında tüm stad doldu. Tüm ülkeye "Kayserili Galatasaray' lıdır" imajını verdik ve bu olay Kayserispor Taraftarlarını üzdü. O maç için hiç kimse bilet fiyatlarından bahsetmedi.

Hatalı ve İstikrarsız Bilet Fiyatı Politikası
Yanlış olan bu maçtaki bilet fiyatı değil, geçmişten günümüze kadar gelen bilet fiyatı politikasının istikrarsız şekilde yürütülmesidir.
Kombine Bilet uygulaması hatalıydı
Öncelikle Taraftarın kombine bilet uygulamasına yönlendirilmesinde Yönetim ciddi şekilde hatalıdır. Bu konuda hiç bir Yöneticimiz yada çalışanımız taşın altına elini koymamış ve kombine satma konusunda hiç bir çaba harcamamış ve hatta fikir üretmemiştir. Kombinenin cazipliği konusunda Taraftar ikna edilmemiş ve kombine biletler bir bağış aracı olarak görülmüştür. Dahası doğal olarak satılmayan kombine biletlerinin faturası İstanbul Medyası önünde Taraftara çıkarılarak Kayserispor Camiası Taraftarıyla birlikte Türkiye önünde küçük düşürülmüştür. Bu konularda Yönetimin ve Çalışanlarımızın hepsi de tek tek sorumlu ve hatalıdır.

Ancak bugüne kadar süregelmiş tüm hatalı davranışlar ve hatalı bilet fiyatı politikasını bir yana bıraktığımızda ve tek başına bu maçın bilet fiyatını mercek altına aldığımızda Fenerbahçe Maçının bilet fiyatlarının bu kadar yüksek açıklanması hata değildir.

Geri adım atılmamalı
Bu fiyatların hata olmaması ve hatta ileriye dönük olarak Kayserispor' a fayda sağlayacak bir adım olması bu adımın sadece bu maçta cebe girecek para düşünülerek atılmamış olmasına bağlıdır.

İstikrar ve kombine politikası şart
Bu maç için belirlenmiş fiyat Taraftarın beynine işlenmeli ve Taraftar / Kayseri hangi maçın bilet fiyatının ne kadar olacağını daha sezon başından bilmelidir. Bu fiyatların değişmesine hiç kimse müsaade etmemelidir. Kombine biletlerinin satışı sezon biter bitmez kampanya yada benzeri pazarlama yöntemleri ile birlikte başlamalı ve fiyat tüm sezon boyunca izlenecek maçların toplamının %70' inden fazla olmamalıdır.

Kombine biletleri bağış aracı olarak görülmemelidir. Localar bağış aracı olarak düşünülebilir.

Buradaki amaç Taraftara ve Kayseri Halkına karşı kararlı durabilmek olmalıdır. Bilet fiyatları takımın gidişatına göre, bir siyasetçinin baskısına göre yada bilmem başka bir saçmalığa göre sezon içinde değişikliğe uğratılmamalıdır. Kombine alan Taraftar ne aldığını bilmeli, kombine almayan ne kaçırdığını bilerek kombine yerine bilet tercihine gidebilmelidir.

İşte o zaman Taraftar bilet fiyatları konusunda daha tutarlı olur, tepkisini sezon sonunda bir sonraki sezon fiyatlarına yönelik yapar.


Son olarak ben de bilet fiyatı ve bu fiyatın Taraftar üzerine maddi etkisi konusundaki fikrimi yazayım...

Kupa maçlarını saymazsak bir sezonda Kayseri' de 17 maç var. Yaklaşık olarak ayda iki maç var ve bu maçların ikisine de gitmek isteyen bir taraftar ayda 20 TL vererek Kayserispor maçlarını izleyecek. 4 paket sigara parası... Şimdi askari ücret muhabbeti aklımıza gelebilir ancak Kayseri' nin nüfusunun 1 milyondan fazla olduğunu ve bu rakamın 700 bin kadarının da Kayserili olduğunu hatırlatmam gerek. Sokağa çıktığınızda önünüzden geçen arabaların markaları, fiyatları yada yaktığı benzini düşünün. Geçenlerde sinemaya gittim ve şu an ismi bile aklımda kalmayan film için 12 TL ödedim. Eşimle birlikte 23 TL... Bir aylık maç parasından fazla...

İstanbul' daki iyi bir sinemanın yıllık toplam bilet satış rakamının 65 Milyon TL (65 TRİLYON) olduğunu biliyor muydunuz? Kayseri' deki sinemanın ise yıllık bilet satış toplamı 18 Milyon TL (18 TRİLYON). Kayserispor' un yıllık bilet satışı (kombine dahil) 3-4 Milyon TL civarı. Aslında bu olay hayatımızdaki önceliklerimizle ilgili...

Kayserispor Camiası ciddi bir ivme ile ilerlemekte. Bu rüzgarı kesmeden biz de ilerlemeliyiz. Başkalarının yaptıkları hataları Kayserispor Taraftarlığımızın önüne mazeret olarak koymadan Taraftarlığımızı yapmalıyız. Bilet fiyatlarını Taraftarlığımızın önüne mazeret olarak koymayalım. Gücümüz yetiyorsa maça gidelim. Yoksa sonraki maça gidelim.

Benim için Ankaragücü maçı ile Fenerbahçe maçı aynı değere sahip. Ancak izleyebildiğim her maçı izlemek isterim. Bu maçın da izlemeye değer bir maç olacağına eminim. Üçe, beşe bakmayın ve bu maçı izleyin. İzleyebildiğiniz tüm Kayserispor Maçlarını izleyin, Hepsini!


Serdar ERBASI

0 yorum:

Yorum Gönder